poniedziałek, 6 stycznia 2014

Chili con carne

Dawno nie pisałam nowego posta ale tak jakoś ciągle brakuje mi czasu. Dzisiaj proponuję na obiad przepyszne chili con carne z sałatka z awokado. Chili łatwe w przygotowaniu a zarazem jakie smaczne. Polecam podawać z tortilla. Przepis z ,,Soli i Pieprzu"nr. 3/2011.





1 ząbek czosnku
1 cebula
2 czerwone papryki chili
1 seler naciowy
4 pomidory
250 g fasoli kidnej z puszki
600 g mielonego mięsa
4 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
300 ml bulionu
sól
pieprz
2 łyżki posiekanej kolendry
1 awokado
1 łyżka soku z cytryny



Czosnek i cebulę obrać. Papryki chili umyć i usunąć gniazda nasienne. Wraz z czosnkiem i cebula drobno posiekać. Selera i pomidory umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Fasolę opłukać i osaczyć. Mięso smarzyć na 2 łyżkach oliwy, aż powstaną grudki. Włożyć czosnek, cebulę, selera i chili, wymieszać. Smarzyć 2-3 minuty. Dodać koncentrat, chwilę dusić. Wlać bulion. Włożyć połowę pomidorów. Gotować około 30 minut na małym ogniu. Dodać fasolę i gotować jeszcze około 15 minut. Doprawić sola i pieprzem. Posypać kolendra. Awokado obrać, usunąć pestkę, miąższ pokroić w niewielka kostkę. Wymieszać z reszta pomidorów, sokiem z cytryny i pozostała oliwa. Doprawić sola i pieprzem.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...