wtorek, 11 lutego 2014

Roladki myśliwskie

Proponuję dziś roladki z pysznym nadzieniem z pieczarek, boczku z dodatkiem ogórka i cebuli. Wprost idealne na syty obiad i nie trzeba poświęcić im zbyt wiele czasu. Przepis z gazetki ,,Dania i przysmaki z wieprzowiny" Anny Lemańskiej- Bajorek.





50 dag schabu
15 dag pieczarek
średni ogórek kiszony
2 małe cebule
10 dag wędzonego boczku
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka musztardy
sól
pieprz
mąka do panierowania
olej do smażenia


Pieczarki, cebulę, boczek i ogórek pokroić w drobną kostkę.Boczek wytopić na suchej patelni i podsmażyć na wytopionym tłuszczu pieczarki i cebulę. Po chwili dodać ogórek i smarzyć jeszcze 2 minuty. Dodać koncentrat pomidorowy i musztardę.Wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Mięso pokroić na 5 plastrów i cienko rozbić. Na każdy plaster nakładać farsz i zwijać w rulon o kształcie wrzeciona. Spinać wykałaczkami, panierować w mące i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...