poniedziałek, 17 marca 2014

Ciasto cytrynowo-waniliowe

Bardzo szybkie ciasto. W sam raz dla niespodziewanych gości. Robi się je błyskawicznie, czas pieczenia jest jednak trochę długi. Ale naprawdę warto zrobić to ciasto. Idealne do herbaty. Przepis pochodzi z książki ,, 1000 klasycznych ciast i ciasteczek" Wendy Hobson.



225 g miękkiego masła albo margaryny
450 g cukru
4 jajka, białka i żółtka oddzielnie
350 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka mleka
aromat cytrynowy
aromat waniliowy

Ucieramy masło lub margarynę z cukrem, a potem mieszamy z żółtkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia na przemian z mlekiem. Łączymy z aromatami cytrynowym i waniliowym. Ubijamy białka na sztywną pianę, a potem dodajemy do ciasta. Nakładamy do natłuszczonej podłużnej formy. Pieczemy ciasto przez 1 i 1/4 godziny w piekarniku nagrzanym do temperatury 150 st. C, aż delikatnie zbrązowieje.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...