środa, 8 października 2014

Kotlety mielone z kukurydzą

Tradycyjne kotlety mielone już Wam się przejadły? W starym numerze ,,Soli i Pieprzu" znalazłam fajny przepis na mielone z kukurydzą. To zawsze jakaś odmiana i nawet smaczna z dodatkiem cukinii. Polecam nasz zwykły obiad odrobinę urozmaicić i spróbować tych kotletów.



1 czerstwa bułka
3 cukinie
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 pęczka tymianku
1 puszka kukurydzy (212 ml)
8 pomidorków koktajlowych
500 g mielonego mięsa
1 jajko
sól
czarny pieprz
6 łyżek oliwy z oliwek


Bułkę namoczyć w wodzie. Cukinię oczyścić, umyć i osuszyć, pokroić na plastry. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w małą kostkę. Tymianek opłukać, osuszyć, listki oberwać z gałązek, posiekać. Kukurydzę dobrze osączyć (inaczej będzie pryskać nam oliwa na patelni). Pomidorki umyć. Mięso włożyć do miski, dodać odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, cebulę, czosnek, tymianek, kukurydzę, jajko, sól i pieprz. Starannie wyrobić, ewentualnie jeszcze raz doprawić masę. Z mięsa uformować kotlety. Włożyć je na patelnię z dwoma łyżkami oliwy i smażyć je ok. 10 minut co jakiś czas obracając. Na reszcie rozgrzanej oliwy kolejno usmarzyć cukinię i pomidorki. Warzywa doprawić solą i pieprzem. Podać z kotletami.

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są tak...