Przejdź do głównej zawartości

Soczysta pieczeń wieprzowa z jabłkami

Czasami mam chęć na taki domowy pieczony boczek więc czasem taki zrobię. Ten jest przepyszny, soczysty pieczony w soku jabłkowym, polecam taki domowy prosto z sokowirówki ale z kartonu też może być. Idealny na ciepło na obiad lub zimny na kanapki. Przepis wypatrzony w ,,Sól i Pieprz" nr.6/2012.






1,2 kg surowego boczku
sól
czarny pieprz
3 cebule
3 jabłka
3 liście laurowe
2 łyżki oleju
4 gałązki tymianku
1 l soku jabłkowego
1 filiżanka bulionu wołowego

Boczek umyć, osuszyć i ze wszystkich stron natrzeć solą i pieprzem. Skórę na boczku ponacinać ostrym nożem. Cebulę oczyścić, pokroić w ósemki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, też pokroić w ósemki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć boczek, obsmażyć ze wszystkich stron, aż zbrązowieje. Przełożyć do brytfany, obłożyć cebulą i jabłkami, dodać liście laurowe i tymianek, wlać sok i bulion. Przykryć, piec ok. 2,5 godziny w 160 st. C. Zdjąć pokrywkę, temperaturę zwiększyć do 180 st. C, boczek piec jeszcze 30 minut, aż się zrumieni. Boczek wyjąć na deskę i odstawić na ok. 20 minut. Sos z pieczenia przecedzić przez sitko i gotować, aż zgęstnieje. Pieczeń z jabłkami ułożyć na półmisku i polać sosem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.