poniedziałek, 9 marca 2015

Soczysta pieczeń wieprzowa z jabłkami

Czasami mam chęć na taki domowy pieczony boczek więc czasem taki zrobię. Ten jest przepyszny, soczysty pieczony w soku jabłkowym, polecam taki domowy prosto z sokowirówki ale z kartonu też może być. Idealny na ciepło na obiad lub zimny na kanapki. Przepis wypatrzony w ,,Sól i Pieprz" nr.6/2012.






1,2 kg surowego boczku
sól
czarny pieprz
3 cebule
3 jabłka
3 liście laurowe
2 łyżki oleju
4 gałązki tymianku
1 l soku jabłkowego
1 filiżanka bulionu wołowego

Boczek umyć, osuszyć i ze wszystkich stron natrzeć solą i pieprzem. Skórę na boczku ponacinać ostrym nożem. Cebulę oczyścić, pokroić w ósemki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, też pokroić w ósemki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć boczek, obsmażyć ze wszystkich stron, aż zbrązowieje. Przełożyć do brytfany, obłożyć cebulą i jabłkami, dodać liście laurowe i tymianek, wlać sok i bulion. Przykryć, piec ok. 2,5 godziny w 160 st. C. Zdjąć pokrywkę, temperaturę zwiększyć do 180 st. C, boczek piec jeszcze 30 minut, aż się zrumieni. Boczek wyjąć na deskę i odstawić na ok. 20 minut. Sos z pieczenia przecedzić przez sitko i gotować, aż zgęstnieje. Pieczeń z jabłkami ułożyć na półmisku i polać sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...