Przejdź do głównej zawartości

Papryka marynowana

Nie wiem czy już Wam o tym pisałam ale jedną z najfajniejszych rzeczy, którą lubię robić w kuchni jest zamykanie skarbów lata i jesieni w słoikach. Oj wszystko lubię robić piec, gotować...ale to mi sprawia wyjątkową przyjemność. Papryka jest nie za mocna, słodkawa jak dla mnie idealna. Chociaż mój M uważa, że jest za łagodna. Może i jest dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Ale jest naprawdę dobra, polecam z czystym sercem. Za przepis dziękuję mojej koleżance Ani.



ok. 3 kg papryki

Zalewa:
1/2 l octu 10%
2,5 l wody
1/2 kg cukru
1 łyżeczka czarnego pieprzu
4 łyżki soli

Wszystkie składniki zalewy zagotować i przestudzić. Paprykę umyć, przekroić, usunąć pestki i białą część. Pokroić na paski i ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Przestygniętą zalewą zalać paprykę, zakręcić. Pasteryzować około 5 minut.

Komentarze

  1. papryki jeszcze nie robiliśmy na zimę - jedynie cukinię i pomidory;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.