Przejdź do głównej zawartości

Jabłecznik

Jeden z lepszych jabłeczników jakie robiłam. Piekłam go wielokrotnie z różnymi odmianami jabłek i najbardziej mi smakuje z antonówkami. Ciasto kruche przełożone smażonymi jabłkami (daję trochę więcej jabłek niż w przepisie) ot proste ciasto ale za to jakie pyszne. Przepis z gazetki Ciasta domowe.



Ciasto kruche:
4 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
125 g margaryny
5 jajek
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kaszy manny

Ciasto kruche: mąkę i proszek posiekać z margaryną. Dodać jajka roztrzepane z cukrem pudrem i waniliowym. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części (jedną trochę większą).
Masa jabłkowa: jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Owoce wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciągle mieszając smażyć ok. 20 minut. Na dno i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Nałożyć ostudzoną masę jabłkową. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piec w 180 st. C.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.