sobota, 10 października 2015

Jabłecznik

Jeden z lepszych jabłeczników jakie robiłam. Piekłam go wielokrotnie z różnymi odmianami jabłek i najbardziej mi smakuje z antonówkami. Ciasto kruche przełożone smażonymi jabłkami (daję trochę więcej jabłek niż w przepisie) ot proste ciasto ale za to jakie pyszne. Przepis z gazetki Ciasta domowe.



Ciasto kruche:
4 i 1/3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
125 g margaryny
5 jajek
1 cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka kaszy manny

Ciasto kruche: mąkę i proszek posiekać z margaryną. Dodać jajka roztrzepane z cukrem pudrem i waniliowym. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części (jedną trochę większą).
Masa jabłkowa: jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Owoce wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciągle mieszając smażyć ok. 20 minut. Na dno i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Nałożyć ostudzoną masę jabłkową. Przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem. Piec w 180 st. C.

1 komentarz:

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...