Przejdź do głównej zawartości

Pieczony kurczak z farszem orzechowym

Lubicie faszerowany drób? Ja uwielbiam! Mam dla Was przepis znaleziony w ,,Sól i Pieprz" który bardzo mi się spodobał, a w rezultacie jest pyszny. Z nadzieniem z orzechów laskowych i pora. Wspaniały, zwłaszcza gdy robi się nieco chłodniej.




1 duży kurczak (ok. 2 kg)
50 g roztopionego masła

Farsz:
120 g pora
50 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
70 g wyłuskanych orzechów laskowych
skórka grubości ok. 0,5 cm z 2 kromek chleba
vegeta (pominęłam)
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
2 jajka
50 ml mleka

Pora oczyścić i drobno pokroić. Zeszklić na maśle, wystudzić. Dodać natkę pietruszki, grubo posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę skórkę chleba, wymieszać. Doprawić. Dodać mleko i rozkłócone jajka, wyrobić na jednolitą masę. Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Napełnić farszem. Otwór spiąć wykałaczkami, nóżki związać bawełnianą nicią. Włożyć do brytfanny, posmarować płynnym masłem, doprawić solą. Brytfannę przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Kurczaka piec około godziny, co jakiś czas smarować wytworzonym sosem i  podlewać ciepłą wodą. Po godzinie zdjąć pokrywkę, temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. Piec jeszcze ok. 30 minut, aż skórka będzie chrupiąca. Sos z pieczenia wymieszać z resztą masła. Drób podzielić na porcje i podawać z sosem.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.