czwartek, 12 listopada 2015

Pieczony kurczak z farszem orzechowym

Lubicie faszerowany drób? Ja uwielbiam! Mam dla Was przepis znaleziony w ,,Sól i Pieprz" który bardzo mi się spodobał, a w rezultacie jest pyszny. Z nadzieniem z orzechów laskowych i pora. Wspaniały, zwłaszcza gdy robi się nieco chłodniej.




1 duży kurczak (ok. 2 kg)
50 g roztopionego masła

Farsz:
120 g pora
50 g masła
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
70 g wyłuskanych orzechów laskowych
skórka grubości ok. 0,5 cm z 2 kromek chleba
vegeta (pominęłam)
świeżo zmielony czarny pieprz
sól
2 jajka
50 ml mleka

Pora oczyścić i drobno pokroić. Zeszklić na maśle, wystudzić. Dodać natkę pietruszki, grubo posiekane orzechy i pokrojoną w kostkę skórkę chleba, wymieszać. Doprawić. Dodać mleko i rozkłócone jajka, wyrobić na jednolitą masę. Kurczaka oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Napełnić farszem. Otwór spiąć wykałaczkami, nóżki związać bawełnianą nicią. Włożyć do brytfanny, posmarować płynnym masłem, doprawić solą. Brytfannę przykryć, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 st. C. Kurczaka piec około godziny, co jakiś czas smarować wytworzonym sosem i  podlewać ciepłą wodą. Po godzinie zdjąć pokrywkę, temperaturę zmniejszyć do 170 st. C. Piec jeszcze ok. 30 minut, aż skórka będzie chrupiąca. Sos z pieczenia wymieszać z resztą masła. Drób podzielić na porcje i podawać z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...