Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z stycznia 22, 2015

Tort orzechowy

Jeśli ktoś z Was lubi orzechy włoskie to ten tort jest właśnie dla Was. Ciasto jak i masa nafaszerowane są orzechami i to jest rewelacja. Chociaż tort jest tłusty bo i duża ilość masła w masie i same orzechy w sobie mają sporo tłuszczu to polecam go z czystym sercem bo warto. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie.


Ciasto:
15 dag cukru 6 jajek 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka cukru waniliowego 10 dag  orzechów włoskich 50 ml oleju
Krem: 400 ml mleka 1 budyń waniliowy lub śmietankowy 10 dag cukru 40 dag miękkiego masła 15 dag orzechów włoskich

Ciasto: orzechy grubo posiekać. Jajka rozbić i oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli. Ubić na sztywno mikserem powoli dosypując cukier i cukier waniliowy. Pianę z białek delikatnie połączyć z żółtkami. Bezpośrednio do masy jajecznej przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać posiekane orzechy i olej. Ciasto delikatnie wymieszać. Przelać do przykrytej krążkiem papieru do pieczenia tortownicy. Piec około 30-3…