niedziela, 8 lutego 2015

Szarlotka

Jak już wiecie szarlotki to jedne z moich ulubionych ciast.Ta szarlotka jest krucha, z bezą cytrynową i kruszonką. Do jabłek zamiast zapachu można dodać cynamonu jak kto lubi. Myślę, że szarlotki nie trzeba szczególnie reklamować. Przepis dostałam dawno temu od koleżanki, której serdecznie za niego dziękuję.



Ciasto:
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 margaryna
5 żółtek
3/4 szklanki cukru

Nadzienie:
2 kg startych jabłek
1/2 szklanki cukru
kilka kropli zapachu arakowego
3 łyżki bułki tartej

Piana:
5 białek
1/2 szklanki cukru
2 kisiele cytrynowe

Zagniatamy razem mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, żółtka i cukier, zamrażamy. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blachę trzemy 3/4 ciasta. Na ciasto wykładamy starte jabłka wymieszane z cukrem, zapachem i bułką tartą. Białka ubijamy na sztywno z cukrem i kisielami, wykładamy na jabłka. Pozostałe ciasto ścieramy na pianę. Pieczemy na złoty kolor w 180 st. C.

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są tak...