Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z marca 9, 2015

Soczysta pieczeń wieprzowa z jabłkami

Czasami mam chęć na taki domowy pieczony boczek więc czasem taki zrobię. Ten jest przepyszny, soczysty pieczony w soku jabłkowym, polecam taki domowy prosto z sokowirówki ale z kartonu też może być. Idealny na ciepło na obiad lub zimny na kanapki. Przepis wypatrzony w ,,Sól i Pieprz" nr.6/2012.





1,2 kg surowego boczku sól czarny pieprz 3 cebule 3 jabłka 3 liście laurowe 2 łyżki oleju 4 gałązki tymianku 1 l soku jabłkowego 1 filiżanka bulionu wołowego
Boczek umyć, osuszyć i ze wszystkich stron natrzeć solą i pieprzem. Skórę na boczku ponacinać ostrym nożem. Cebulę oczyścić, pokroić w ósemki. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, też pokroić w ósemki. Na dużej patelni rozgrzać olej, włożyć boczek, obsmażyć ze wszystkich stron, aż zbrązowieje. Przełożyć do brytfany, obłożyć cebulą i jabłkami, dodać liście laurowe i tymianek, wlać sok i bulion. Przykryć, piec ok. 2,5 godziny w 160 st. C. Zdjąć pokrywkę, temperaturę zwiększyć do 180 st. C, boczek piec jeszcze 30 minut, aż się zrumieni. Boczek wy…