środa, 29 kwietnia 2015

Surówka z pora

Por zawsze kojarzył mi się z długimi, rozgotowanymi włóknami pływającymi w zupie, które zawsze wyławiałam łyżką.  A tę surówkę nie pamiętam gdzie jadłam pierwszy raz ale bardzo mi smakuje i robię ją od czasu do czasu. Surówka jest prosta ale czasem prostota jest najlepsza.



2 średniej wielkości pory
1 marchewka
1 jabłko
sól
pieprz
majonez

Pory umyć, oczyścić i pokroić na półplasterki. Posolić i ugnieść. Następnie obrać marchewkę i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać obrane i starte na tarce o średnich oczkach jabłko. Wymieszać, doprawić pieprzem i wymieszać z majonezem.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...