niedziela, 2 sierpnia 2015

Pani Walewska

Ile wersji tego cista widziałam tego nie sposób zliczyć. Jedne są z płatki migdałowymi drugie natomiast z orzechami. U mnie wersja z orzechami. Ciasto jest bardzo kruche z dżemem z czarnej porzeczki, który przełamuje delikatnie słodycz masy budyniowej i piany. Ale tego ciasta nie trzeba specjalnie zachwalać jego smak sam się obroni. Przepis kiedyś dostałam od siostry.






Ciasto:
30 dag mąki
20 dag margaryny
10 dag cukru pudru
4 żółtka
1 cukier waniliowy
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 dag orzechów włoskich
dżem z czarnej porzeczki
16 dag cukru

Zagnieść kruche ciasto, podzielić na dwie części. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i posmarować połową dżemu. Z 2 białek i 8 dag cukru ubić pianę i wyłożyć ją na dżem, posypać połową grubo posiekanych orzechów i upiec. Z drugą częścią ciasta postąpić tak samo.

Masa:
1/2 l mleka
4 łyżki cukru
cukier waniliowy
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 masło

Odlać trochę zimnego mleka, rozmieszać w nim mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz żółtka i cukry. Pozostałe mleko zagotować, wlać rozmieszaną mąkę i ugotować budyń. Przykryć folią aluminiową żeby nie powstał kożuch i wystudzić. Gdy budyń wystygnie utrzeć go z masłem. Masą przełożyć wcześniej upieczone placki.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...