Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z września 7, 2015

Papryka marynowana

Nie wiem czy już Wam o tym pisałam ale jedną z najfajniejszych rzeczy, którą lubię robić w kuchni jest zamykanie skarbów lata i jesieni w słoikach. Oj wszystko lubię robić piec, gotować...ale to mi sprawia wyjątkową przyjemność. Papryka jest nie za mocna, słodkawa jak dla mnie idealna. Chociaż mój M uważa, że jest za łagodna. Może i jest dla wielbicieli ostrzejszych smaków. Ale jest naprawdę dobra, polecam z czystym sercem. Za przepis dziękuję mojej koleżance Ani.


ok. 3 kg papryki
Zalewa: 1/2 l octu 10% 2,5 l wody 1/2 kg cukru 1 łyżeczka czarnego pieprzu 4 łyżki soli
Wszystkie składniki zalewy zagotować i przestudzić. Paprykę umyć, przekroić, usunąć pestki i białą część. Pokroić na paski i ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach. Przestygniętą zalewą zalać paprykę, zakręcić. Pasteryzować około 5 minut.