czwartek, 24 września 2015

Babeczki dyniowe z kawałkami czekolady

Jeżeli ktoś lubi dynię to te muffiny są wprost idealne. Zachwycają smakiem kokosa, dyni i czekolady. Szybko się je przygotowuje a jeszcze szybciej zjada. Przepis z tej strony.



150 g masła
1 łyżeczka cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
skórka starta z 1 pomarańczy
kilka kropli ekstraktu pomarańczowego (opcjonalnie)
2/3 szklanki purée z pieczonej dyni*
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
2 jajka 
2/3 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
100 g wiórków kokosowych lub zmielonych płatków migdałów
50 g czekolady (dowolnej), pokrojonych w kosteczkę

Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami. Masło pokroić na kawałki i włożyć do rondelka, Dodać cynamon, gałkę, skórkę z pomarańczy i ekstrakt. Roztopić na średnim ogniu a następnie zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 1 minutę. Następnie dodać purée z dyni i gotować przez kolejną 1 minutę.Odstawić z ognia, dodać cukier i wymieszać. Dodać mąkę ziemniaczaną i znów wymieszać na jednolitą masę. Dodawać kolejno jajka za każdym razem dokładnie i energicznie wymieszać. Dodać przesianą mąkę pszenną razem z proszkiem do pieczenia i wymieszać na jednolitą masę bez grudek (mieszać około pół minuty). Na koniec dodać wiórki kokosowe lub zmielone migdały i wymieszać. Masę wyłożyć do papilotek, do około 2/3 ich wysokości, do każdej włożyć po 3 kawałeczki czekolady. Wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec przez około 23 minuty. Wyjąć z piekarnika, ustawić na kratce, ostudzić.

*Pieczenie dyni: blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dynię umyć, pokroić na części, usunąć pestki i ułożyć na blasze skórką do dołu. Piec w 180 st.C około godziny lub do czasu, aż dynia będzie miękka. Wydrążyć miąższ z dyni i zmiksować go blenderem.


Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...