Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z października 10, 2015

Jabłecznik

Jeden z lepszych jabłeczników jakie robiłam. Piekłam go wielokrotnie z różnymi odmianami jabłek i najbardziej mi smakuje z antonówkami. Ciasto kruche przełożone smażonymi jabłkami (daję trochę więcej jabłek niż w przepisie) ot proste ciasto ale za to jakie pyszne. Przepis z gazetki Ciasta domowe.


Ciasto kruche: 4 i 1/3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru pudru 125 g margaryny 5 jajek 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 1 szklanka cukru 1/2 szklanki wody 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka kaszy manny
Ciasto kruche: mąkę i proszek posiekać z margaryną. Dodać jajka roztrzepane z cukrem pudrem i waniliowym. Wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części (jedną trochę większą). Masa jabłkowa: jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Owoce wymieszać z pozostałymi składnikami. Ciągle mieszając smażyć ok. 20 minut. Na dno i boki wysmarowanej tłuszczem blaszki o wymiarach 24 x 40 cm wyłożyć rozwałkowaną większą część ciasta. Nałożyć ostudzoną masę j…