środa, 14 października 2015

Naleśniki z dynią i serem

Na ten przepis natknęłam się kiedyś na Kwestii Smaku i nie wiem dlaczego go tu do tej pory nie było bo robiłam je już kilkakrotnie. Naleśniki z tego przepisu są bardzo cienkie, delikatne naprawdę pyszne. Nadzienie to dynia i biały ser, dopełnia go pyszny sos imbirowy. Naleśniki warte wypróbowania.


Nadzienie:
2 szklanki pokrojonej w kosteczkę dyni, obranej i bez nasion
100 g sera białego (twarogu)


Sos imbirowy:
250 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżka świeżo startego imbiru

Ciasto naleśnikowe:
100 g mąki
2 jajka
250 ml mleka
szczypta soli
olej roślinny do smażenia


Przygotować ciasto naleśnikowe: do miski wsypać przesianą mąkę, dodać sól, jajka oraz 5 łyżek mleka. Stopniowo dodając resztę mleka, mieszać trzepaczką lub rózgą, aż masa będzie gładka. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.W międzyczasie przygotować dynię i gotować ją na parze do miękkości przez około 20 minut.Przygotować sos imbirowy: do rondelka wlać sok pomarańczowy, dodać miód oraz imbir. Gotować aż sos będzie gęsty o konsystencji syropu, przez około 15 minut. Przelać przez sitko, usuwając tarty imbir.Dynię rozgnieść widelcem na puree razem z serem białym, wymieszać z syropem imbirowym.Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej małej patelni, każdy na 1 łyżeczce oleju. Posmarować nadzieniem i złożyć w trójkąty. Podawać same lub z dodatkowym sosem imbirowym.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...