Przejdź do głównej zawartości

Gulasz z żołądków drobiowych

Lubicie żołądki drobiowe? Pamiętam, że ja od małego lubiłam wyjadać je z rosołu. Bo u nas rosół był zawsze na wiejskiej kurze. W innej postaci żołądków nie jadaliśmy. Teraz sama gotując wyszperałam kilka przepisów na nie jak ten na przykład i często do nich wracam. Dzisiaj gulasz, który bardzo nam smakuje i który gotowałam już nie raz. Nam najbardziej smakuje z kaszą gryczaną ale można też podać z inną. Przepis z tej strony.



1kg żołądków drobiowych
3 spore cebule
mała papryka czerwona 
majeranek
czosnek
pieprz
sól
papryka słodka i ostra mielona
ziele angielskie
liść laurowy
rosołek w kostce (pominęłam)

Żołądki dokładnie oczyścić i wypłukać. Następnie posypać solą i pieprzem i odstawić na 2 godziny. W tym czasie posiekać cebulkę, paprykę, czosnek kroję na połówki.Po tym wrzucić do garnka żołądki i gotować z liściem i zielem.Po godzinie dorzucić zrumienianą na patelni cebulę, a na pozostałym tłuszczu podsmażyć chwilę paprykę słodką i ostrą. Dodać do garnka. Wrzucić też czosnek i paprykę posiekaną na drobne kawałki. Doprawić majerankiem i ewentualnie rosołkiem i gotować jeszcze 90 minut.

Komentarze

  1. Uwielbiam żołądki i robię je od czasu do czasu albo w jakimś sosie, albo w postaci flaczków z żołądków. Gulasz z nich to świetna propozycja.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.