Przejdź do głównej zawartości

Kieszonki z farszem

Lubię naleśniki na słodko ale mój mąż woli te w wersji wytrawnej więc czasem mu je przygotuję. Te są bardzo smaczne i treściwe, spokojnie mogą nam zastąpić obiad. Przepis z gazety typu Chwila dla Ciebie.





Ciasto:
20 dag mąki
350 ml mleka
100 ml oleju
200 ml wody
sól

Panierka:
2 jajka
10 dag bułki tartej

Farsz:
80 dag piersi z kurczaka
3 łyżki przyprawy do kurczaka
10 dag wątróbki drobiowej
2 czerwone cebule
20 dag pieczarek
10 dag żółtego sera

Farsz: piersi z kurczaka umyć, oczyścić i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na małe kawałki, posypać przyprawą do kurczaka. Mocno rozgrzać olej na patelni, smażyć na nim mięso kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Dodać pokrojone drobno pieczarki, cebulę i wątróbki drobiowe(wcześniej oczyszczone), smażyć kilka minut nie przerywając mieszania. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszać. Jeżeli smażymy na patelni teflonowej to nie musimy już smarować patelni olejem. Usmażyć kolejno naleśniki. Na naleśniki przełożyć farsz, dodać plasterki sera, uformować kieszonki lubtak jak ja krokiety. Panierować w jajku i bułce tartej i smażyć kilka minut na złoty kolor z obydwu stron.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.