Przejdź do głównej zawartości

Kurczak w ziołowym cieście

Bardzo łatwy i smaczny sposób na piersi z kurczaka. Ciągle jesteśmy zabiegani i nie starcza nam czasu na przygotowanie obiadu, więc ten przepis jest w sam raz. Kurczak wychodzi bardzo soczysty i aromatyczny. Idealny z sosem śmietanowym ze szczypiorkiem. Zaspokoi głód niejednego mięsożercy. Przepis znalazłam tutaj.





2 spore piersi z kurczaka
1 płaska łyżeczka soli
½ łyżeczki ostrej papryki
½ łyżeczki suszonego tymianku
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki siekanej pietruszki
2 łyżki siekanego szczypiorku
1 szklanka mąki
1 jajko
¾ szklanki wody
½ łyżeczki sody
olej do smażenia


Sos:
4 - 5 łyżek kwaśnej, gęstej śmietany
szczypta soli
1 łyżka posiekanej natki
2 łyżki posiekanego szczypiorku

Piersi z kurczaka pokroić wzdłuż na pół. Z cytryny, dwóch łyżek wody, papryki, tymianku i połowy soli zrobić marynatę i obtoczyć nią piersi. Pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę. Mąkę wymieszać z wodą, jajkiem, resztą soli, pietruszką i szczypiorkiem. W łyżce wody rozpuścić sodę i dodać do ciasta. Ciasto musi być gęste, aby obkleiło piersi. Smażymy do zrumienienia na dobrze rozgrzanym oleju.Wszystkie składniki na sos mieszamy i podajemy do gorącego kurczaka.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.