poniedziałek, 18 kwietnia 2016

Murzynek błyskawiczny

Ekspresowy i bardzo smaczny murzynek. Idealny do kawy czy herbaty. Świetnie smakuje z polewą czekoladową (przepis od siostry) lub posypany cukrem pudrem. 





2 szklanki kwaśnego mleka lub kefiru
1/2 szklanki oleju
2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
1 szklanka cukru
2 łyżki kakao
3 szklanki mąki
2 łyżeczki sody
1/2 przyprawy do piernika

Polewa czekoladowa:
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
1 łyżka margaryny
2 łyżki wody
1 żółtko

Wszystkie składniki wymieszać. Wlać do natłuszczonej i posypanej bułką tartą blachy. Piec około 1 godzinę. Polewa: w rondelku wymieszać cukier, kakao, margarynę i wodę. Gdy przestygnie wymieszać z żółtkiem. Polać ciasto.

2 komentarze:

  1. idelne ciasto jak dla mnie, uwielbiam takie :) pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale fajne i szybkie ciacho:)

    OdpowiedzUsuń

Ciasto kruche z nadzieniem śliwkowo-budyniowym

Odkąd znalazłam przepis na  Słodkich Fantazjach  na to przepyszne, kruche ciasto z obłędnym śliwkowym nadzieniem jestem jego wielką fanką. W...