Przejdź do głównej zawartości

Kurczak z warzywami

Dziś przedstawiam Wam fenomenalnego kurczaka z warzywami. Przepis na niego mam od siostry a ona z książki z Podstaw Żywienia czy jakiejś takiej. Kurczak jest naprawdę pyszny, składniki na niego są proste ale ich połączenie jest znakomite. A zapach jaki unosi się po kuchni gdy go przygotowujemy  mmm... boski. Zawszę robię z podwójnej porcji :)





270 g piersi z kurczaka
120 g marchewki
70 g selera
70 g pietruszki
100 g cebuli
1 ząbek czosnku
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
mąka pszenna
ok. 1 szklanka bulionu lub wody
papryka słodka mielona
sól 
pieprz
oliwa

Warzywa obrać i pokroić w słupki. Cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodając w połowie czosnek. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu dusić warzywa aby trochę zmiękły. Przełożyć do garnka. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w grubszą kostkę lub paski, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie z obydwu stron. Przełożyć do warzyw. Dodać również groszek, podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.