środa, 18 maja 2016

Kurczak z warzywami

Dziś przedstawiam Wam fenomenalnego kurczaka z warzywami. Przepis na niego mam od siostry a ona z książki z Podstaw Żywienia czy jakiejś takiej. Kurczak jest naprawdę pyszny, składniki na niego są proste ale ich połączenie jest znakomite. A zapach jaki unosi się po kuchni gdy go przygotowujemy  mmm... boski. Zawszę robię z podwójnej porcji :)





270 g piersi z kurczaka
120 g marchewki
70 g selera
70 g pietruszki
100 g cebuli
1 ząbek czosnku
100 g zielonego groszku (może być mrożony)
mąka pszenna
ok. 1 szklanka bulionu lub wody
papryka słodka mielona
sól 
pieprz
oliwa

Warzywa obrać i pokroić w słupki. Cebulę w piórka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Cebulę zeszklić na oliwie, dodając w połowie czosnek. Przełożyć do garnka. Na tym samym tłuszczu dusić warzywa aby trochę zmiękły. Przełożyć do garnka. Pierś z kurczaka oczyścić, pokroić w grubszą kostkę lub paski, obtoczyć w mące i obsmażyć na oliwie z obydwu stron. Przełożyć do warzyw. Dodać również groszek, podlać bulionem lub wodą i dusić pod przykryciem do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...