Przejdź do głównej zawartości

Rafaello

Rafaello - chyba wszystkim znane i powszechnie lubiane ciasto. Nie obędzie się na zjedzeniu jednego kawałka bo jest pyszne, rozpływające się w ustach. Słodycz przełamana jest odrobinkę przez dżem truskawkowy więc polecam kupić niskosłodzony a jeszcze lepiej użyć domowego. Przepis na nie mam już od wielu lat ale nie wiem od kogo pochodzi.





Biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijając, następnie żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec na jasnozłoty kolor w 180 st. C.

Masa:
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 masło

2 szklanki mleka zagotować, 1 szklankę mleka wymieszać z 1 szklanką mąki i cukrem. Wlewać wolnym strumieniem do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Zimne zmiksować z masłem.

Ponadto:
80 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
1/2 zapachu śmietankowego
dżem truskawkowy

Wiórki kokosowe smażyć z masłem, cukrem i zapachem śmietankowym na złoty kolor. Ostudzić.
Biszkopt przekroić na pół, dolną część posmarować dżemem i połową masy, przykryć drugim biszkoptem i posmarować pozostałą masą. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Komentarze

Popularne posty z tego bloga

Proste ciasto miodowe

Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadziesiąt minut, a potem cieszyć się jego zapachem podczas pieczenia, a potem smakiem. Przepis z książki Wendy Hobson ,, 100 klasycznych ciast i ciasteczek".




100 g masła albo margaryny
2 łyżki cukru
4 łyżki jasnego płynnego miodu
2 jajka, delikatnie roztrzepane
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka wody

Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania rzadkiej konsystencji. Nakładamy ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy o średnicy 20 cm, po czym pieczemy 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C.




Sałatka z czerwoną fasolą

Od czasu do czasu nachodzi mnie ochota na jakąś sytą sałatkę. Tym razem padło na tą z czerwoną fasolą i koniecznie z majonezem. Nie podaję dokładnych ilości bo zawszę robię na oko, można dodać więcej sera lub fasoli, jak kto lubi.


jajka jabłko por czerwona fasola z puszki ser żółty majonez sól pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i również pokroić w kostkę. Por umyć, oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Czerwoną fasolę opłukać i osączyć. Ser żółty pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz dodać majonez.

Sałatka z zupek chińskich

Bardzo dobra sałatka z zupek chińskich. Widziałam wiele wersji tej sałatki ale mi najbardziej posmakowała ta wersja. Przepis mam od siostry. Bardzo polecam.





1 pierś z kurczaka
2 świeże papryki
1 opakowanie płatków migdałowych
3 zupki vifon rosół z kury
majonez
sól
pieprz

Makaron z zupek i płatki uprażyć oddzielnie na suchej patelni do złotego koloru. Piersi pokroić w kostkę i usmażyć z przyprawami i oliwą z zupek. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać, dodać majonez, doprawić do smaku solą i pieprzem.