niedziela, 31 stycznia 2016

Schab faszerowany polędwiczką i pistacjami


Bardzo lubię domowe, pieczone mięsko. Dziś chciałabym się z Wami podzielić nie tyle przepisem co pomysłem na faszerowany schab. Jest on pyszny a zarazem ciekawie wygląda na talerzu. Polecam wypróbować bo warto. Pomysł na marynatę zaczerpnęłam z tej strony.


1,5 kg schabu bez kości
1 polędwiczka wieprzowa długości schabu
2 garście pistacji
2 łyżeczki rozmarynu
2 ząbki czosnku
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki musztardy
1 łyżeczka pieprzu
4 średnie cebule  
1 szklanka bulionu

Pistacje wyłupać. W polędwicy zrobić dziurę na wylot i nadziać ją pistacjami.Polędwiczkę wcześniej zamrozić, aby było nam łatwiej umieścić ją wewnątrz schabu. W miseczce wymieszać rozmaryn, przeciśnięty przez praskę czosnek,sos sojowy, musztardę, pieprz. Schab oczyszczamy i długi nóż wbijamy w jego środek, robiąc dziurę takiej wielkości aby zmieściła się nam polędwica. Wkładamy ją w ów otwór. Nacieramy marynatą i wkładamy do brytfanny. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, obsypujemy nią schab i podlewamy odrobiną bulionu. Pieczemy około 2 godziny w 200 st. C. W trakcie pieczenia możemy podlać również bulionem jeżeli zajdzie taka potrzeba. Mięso świetnie smakuje i na ciepło i na zimno.                                                                                                                                                            


Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...