sobota, 28 maja 2016

Rafaello

Rafaello - chyba wszystkim znane i powszechnie lubiane ciasto. Nie obędzie się na zjedzeniu jednego kawałka bo jest pyszne, rozpływające się w ustach. Słodycz przełamana jest odrobinkę przez dżem truskawkowy więc polecam kupić niskosłodzony a jeszcze lepiej użyć domowego. Przepis na nie mam już od wielu lat ale nie wiem od kogo pochodzi.





Biszkopt:
6 jajek
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier ciągle ubijając, następnie żółtka, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec na jasnozłoty kolor w 180 st. C.

Masa:
3 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 masło

2 szklanki mleka zagotować, 1 szklankę mleka wymieszać z 1 szklanką mąki i cukrem. Wlewać wolnym strumieniem do gotującego się mleka, zagotować. Ostudzić. Zimne zmiksować z masłem.

Ponadto:
80 g wiórków kokosowych
3 łyżki masła
2 łyżki cukru
1/2 zapachu śmietankowego
dżem truskawkowy

Wiórki kokosowe smażyć z masłem, cukrem i zapachem śmietankowym na złoty kolor. Ostudzić.
Biszkopt przekroić na pół, dolną część posmarować dżemem i połową masy, przykryć drugim biszkoptem i posmarować pozostałą masą. Wierzch posypać wiórkami kokosowymi.

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są tak...