czwartek, 16 czerwca 2016

Grillowane boczniaki

Mąż kupił mi balot z boczniakami do hodowli amatorskiej i jest  to moje pierwsze spotkanie z tymi grzybami. Ich uprawa jest naprawdę prosta a satysfakcja z własnych grzybów to jest coś.  Znalazłam ten przepis, zrobiłam grzybki i po prostu rewelacja. Są naprawdę wyśmienite z aromatem czosnku i natki pietruszki. Idealne na kolację a nawet na przekąskę na imprezę.



250 g boczniaków
3 łyżki oliwy extra vergine
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól morska
świeżo mielony czarny pieprz

Większe boczniaki pokroić na mniejsze kawałki. Położyć średnio rozgrzanej patelni grillowej i grillować na umiarkowanym ogniu przez około 3 minuty z każdej strony, aż grzyby zmiękną i pokryją się ciemnymi paskami. W międzyczasie doprawić solą. W miseczce wymieszać oliwę, posiekaną natką pietruszki i czosnek, dodać troszkę soli. Mieszanką smarować boczniaki i podgrzewać przez kilkanaście sekund z każdej strony. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Obok na patelni możemy zrumienić plasterki bagietki.

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są tak...