środa, 6 lipca 2016

Ciasto porzeczkowe

Czarną porzeczkę nie każdy  z nas lubi. Jest intensywna w smaku a pozatym bardzo zdrowa. Zawiera ona bardzo dużo witamin a w szczególności witaminy C oraz P która ułatwia przyswajanie witaminy C. Ale co tu pisać o jej właściwościach wystarczy w wyszukiwarkę wpisać jej właściwości i już mamy. A co do ciasta to jest wspaniałe, wilgotne. Słodycz przełamuje nasza porzeczka więc w sezonie warto je upiec a poza sezonem idealnie sprawdzi się dżem z całymi owocami. Przepis z gazetki ,,Ciasta domowe".






3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
250 g margaryny
1 szklanka czarnej porzeczki
250 g kwaśnej śmietany
3 jajka
3 łyżki kakao
2 łyżeczki sody oczyszczonej

Mąkę zagnieść z cukrem i margaryną. Pozostałe składniki ciasta wymieszać. Dodać do mąki i wymieszać łyżką. Blaszkę o wymiarach 25 x 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę wyłożyć do formy. Piec 30 -40 minut w 180 st. C.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...