piątek, 15 lipca 2016

Cukinia faszerowana ryżem i warzywami

Faszerowane warzywa są pyszne. A teraz gdy sezon na nie w pełni warto się samemu przekonać i wypróbować. Ja osobiście lubię faszerowaną cukinię, natomiast mój mąż i córka niespecjalnie. Gdy na obiad podam cukinię to jednak zjedzą chociaż im bardziej smakuje farsz niż sama cukinia.  Przepis z gazety ,, Sól i Pieprz".





400 g ryżu
4 cukinie (po 800 g użyłam mniejszych i więcej)
2 czerwone papryki
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonej papryki
sól
pieprz
100 ml bulionu

Ryż ugotować. Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę (zużyłam połowę miąższu resztą nakarmiłam kury :) Papryki umyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać posiekaną cukinię i paprykę, dusić 3-4 minuty. Wsypać ryż i smażyć około 2 minuty. Doprawić papryką, solą i pieprzem. Połówki cukinii napełnić farszem, wstawić do natłuszczonego żaroodpornego naczynia i wlać bulion. Zapiekać około 20 minut w 200 st. C lub do momentu gdy cukinia będzie miękka.

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są tak...