sobota, 16 lipca 2016

Ogórki w zalewie musztardowej

Ogórki w zalewie musztardowej to numer jeden u mojej córki. Kocha je najbardziej ze wszystkich, więc gdy sezon ogórkowy w pełni muszę ich zrobić sporą ilość bo nie lubi się nimi dzielić. Dzięki koleżance od której mam przepis wszyscy możemy się cieszyć ich smakiem.





1 l wody
1 szklanka octu 10 %
20 dag cukru
gorczyca
ziele angielskie 
liść laurowy
1 płaska łyżka soli

7-8 łyżeczek musztardy

Zagotować wszystkie składniki oprócz musztardy (ilość przypraw dobrać według własnych upodobań). Musztardę wymieszać z małą ilością gorącej zalewy. Wlać do zalewy, nie gotować. Ogórki umyć, obrać i pokroić w ćwiartki. Poukładać w słoikach, zalać zimną zalewą. Pasteryzować 8-10 minut. Odstawić do góry dnem.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...