Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z lipca 23, 2016

Ketchup z cukinii

W tym roku cukinia znowu rośnie jak szalona. Chyba znowu za dużo jej posadziłam na grządce :) ale nie martwię się tym bo się nie zmarnuje. Jak jest za dużo to zawsze znajdzie się na nią ktoś chętny. Można też z niej zrobić wspaniały ketchup. Mam już jego duży zapas więc nie bedę musiała używać sklepowego a w planach mam jeszcze tradycyjny ketchup z pomidorów. Ale ten jest naprawdę smaczny tylko uważajcie z cayenne jeżeli nie lubicie zbyt pikantnego dodajcie go mniej. Przepis zaczerpnełam z tej strony.





1,5 kg obranej i pozbawionej gniazd nasiennych cukinii 0,5 kg cebuli 2 szklanki cukru szklanka octu łyżeczka słodkiej papryki kopiasta łyżeczka cayenne łyżeczka pieprzu 400 g koncentratu pomidorowego garść soli
Cukinię trzemy na grubych oczkach tarki, cebulę drobno kroimy. Całość przekładamy do garnka, zasypujemy garścią soli, mieszamy i odstawiamy na 6 godzin ( nie odciskamy). Po tym czasie warzywa stawiamy na palnik i gotujemy do momentu, aż zaczną się rozpadać. Następnie dodajemy cukier i ocet,…