piątek, 29 lipca 2016

Ciasto cukiniowe z czekoladą

Cukinię można wykorzystać nie tylko do wytrawnych dań ale też słodkich wypieków. Ciasto z jej dodatkiem jest naprawdę pyszne, a cukinia nie jest w nim wyczuwalna. Coś dla czekoholików, polecam bo naprawdę warto się na nie skusić. Przepis z gazety ,,Twoje Imperium".






30 dag młodej cukinii (najlepsza niezbyt duża)
15 dag gorzkiej czekolady
25 dag mąki pszennej
5 dag gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
10 dag masła w temperaturze pokojowej
15 dag cukru 
1 cukier waniliowy
3 jajka

Cukinię umyć, osuszyć, nie obierać ze skórki. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Czekoladę pokroić w niezbyt drobną kostkę. W misce wymieszać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia, sól i kawę. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Miksując dodawać jajka, potem stopniowo wsypywać mąkę, dokładnie wymieszać. Dodać cukinię i czekoladę, delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do natłuszczonej i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec w 180 st. C około40-50 minut.

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są tak...