Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z sierpnia 3, 2016

Szarlotka sypana

Zapewne słyszeliście o bardzo prostej szarlotce sypanej ale u mnie jeszcze jej nie ma a jest naprawdę pyszna. Łatwa i zawsze się udaje, najlepsza jeszcze ciepła. Ja do swojej szarlotki dałam więcej jabłek bo lubię jak jest ich więcej.  Przepis z książki         ,, Serniki i szarlotki" Aleksandry Chomicz i Aliny Stradeckiej.




Ciasto: 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia cukier waniliowy
Nadzienie: 1 kg jabłek 4 łyżki cukru 250 g masła szczypta cynamonu 50 g rodzynków
Kaszę, cukier, mąkę i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać i podzielić na trzy części. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, osłodzić, dodać umyte i odsączone rodzynki oraz cynamon. Formę wysmarować grubo masłem  i wsypać 1/3 mieszaniny. Położyć połowę jabłek, posypać 1/3 mieszaniny. Przykryć resztą jabłek. Na wierzch wysypać ostatnią część mieszaniny. Tłuszcz pokroić w cienkie płatki i rozłożyć równomiernie na powierzchni. Piec w 175 st. C około 45 minut. Gdy powier…