środa, 31 sierpnia 2016

Aromatyczna tarta

Gdy wracamy z lasu z koszykiem pełnym pachnących, świeżych grzybów, cieszy nas myśl, że powstanie z nich jakieś pyszne danie. Ciepły posiłek to idealny finał udanego grzybobrania. Ta tarta właśnie taka jest, sycąca, pełna grzybów i swym zapachem i smakiem kusi aby zjeść kolejny kawałek. Przepis znaleziony dawno temu tutaj już nie raz wypróbowany , więc polecam.





Ciasto:
30 dag mąki
20 dag masła
2 łyżki zimnej wody
jajko 
sól

Nadzienie:
50 dag leśnych grzybów
cebula
2-3 ząbki czosnku
250 ml śmietany 12%
2 jajka
3-4 łyżki startego żółtego sera
2 łyżki masła
posiekana natka pietruszki i koperek
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Ciasto: mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ze szczyptą soli i posiekanym masłem. Wbić jajko, wlać dwie łyżki zimnej wody, zagnieść kruche ciasto. Uformować z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na  30 minut.
Nadzienie: grzyby oczyścić, pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać, posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać grzyby, smażyć , aż puszczą sok i dusić pod przykryciem 10 minut. Dodać połowę natki i koperku, doprawić i wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować, wyłożyć nim natłuszczoną formę do tart. Ponakłuwać widelcem, przykryć kawałkiem papieru do pieczenia, obciążyć np. ziarnami grochu. Piec 15 minut w 200 st. C. Na podpieczony spód wyłożyć grzyby. Śmietanę wymieszać z roztrzepanymi jajkami, serem i gałką muszkatołową. Grzyby zalać masą jajeczną. Piec około 30 minut w 200st. C.  Przed podaniem posypać pozostałą natką i koperkiem.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...