piątek, 2 września 2016

Ciasto z brzoskwiniami

Dziś przepis na ciasto brzoskwiniowe. Bardzo proste i smaczne ze świeżymi brzoskwiniami i chrupiącymi migdałami. Idealne do popołudniowej herbaty. Przepis znaleziony w jakiejś gazecie.



3 żółtka
1 jajko
15 dag cukru pudru
20 dag margaryny
20 dag mąki
1 łyżka kakao
1 mała torebka proszku do pieczenia
20 dag brzoskwiń

Beza:
3 białka
2 łyżki cukru pudru
5 dag płatków migdałów

Żółtka wymieszać z całym jajkiem. Wsypać cukier puder, dodać margarynę. Mąkę przesiać z kakao i proszkiem do pieczenia, wsypać do jajek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać mikserem. Kwadratową blachę posmarować cienką warstwą tłuszczu, przełożyć na nią ciasto, wierzch wyrównać. Brzoskwinie sparzyć, przelać zimną wodą, obrać ze skórki, podzielić na połówki, usunąć pestki (można też użyć brzoskwiń z puszki). Miąższ pokroić na małe cząstki lub w kostkę, ułożyć na cieście. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika, piec około pół godziny w 160 st. C. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę. Masę bezową rozsmarować na cieście, posypać płatkami migdałów. Ciasto piec jeszcze około 20 minut w 180 st. C.

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są tak...