środa, 19 października 2016

Zupa kremowa z boczkiem

Na jesienne chłody polecam rozgrzewającą, kremową zupę z dodatkiem chrupiącego boczku. Wyśmienita a na dodatek syta. Mąż nawet bardzo nie marudził, że to zupa gdy dostał więcej boczku :) Przepis z opakowania po przyprawach.





1/2 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
300 g pokrojonych w kostkę warzyw (marchewka,pietruszka, por, seler)
1/2 średniej cebuli
150 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki
200 g serka topionego
olej
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól morska do smaku

Do 1 1/2 l wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, sol do smaku i zagotować. Plasterki boczku usmażyć na chrupiąco, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ziemniaki, warzywa i cebulę wrzucić do gotującej się wody. Gdy będą miękkie odcedzić, wywar zachować. 2/3 warzyw, razem z serkiem topionym zmiksować z wywarem i doprawić do smaku solą. Dodać pozostałą 1/3 warzyw. Zupę podawać z plasterkami podsmażonego boczku, posypaną natką pietruszki.


Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są tak...