Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z października 19, 2016

Zupa kremowa z boczkiem

Na jesienne chłody polecam rozgrzewającą, kremową zupę z dodatkiem chrupiącego boczku. Wyśmienita a na dodatek syta. Mąż nawet bardzo nie marudził, że to zupa gdy dostał więcej boczku :) Przepis z opakowania po przyprawach.





1/2 kg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków 300 g pokrojonych w kostkę warzyw (marchewka,pietruszka, por, seler) 1/2 średniej cebuli 150 g wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki 200 g serka topionego olej 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól morska do smaku
Do 1 1/2 l wody dodać liście laurowe, ziele angielskie, sol do smaku i zagotować. Plasterki boczku usmażyć na chrupiąco, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu zeszklić pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Ziemniaki, warzywa i cebulę wrzucić do gotującej się wody. Gdy będą miękkie odcedzić, wywar zachować. 2/3 warzyw, razem z serkiem topionym zmiksować z wywarem i doprawić do smaku solą. Dodać pozostałą 1/3 warzyw. Zupę podawać z plasterkami podsmażonego boczku, posypaną natką pietruszki.