poniedziałek, 7 listopada 2016

Biszkopt z masą serową

Kolejny sernik tym razem masa serowa nie jest pieczona a gotowana. Ciasto jest bardzo efektowne i fajnie się prezentuje na talerzu. Przepis wypatrzony na pochodzi z ,, Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji".




Ciasto białe:
15 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki pszennej
20 dag cukru kryształu
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 białek

Ciasto ciemne:
6 jaj 
0,75 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa serowa:
1 kg sera
0,75 szklanki cukru
6 żółtek
20 dag margaryny
budyń śmietankowy
0,5 szklanki mleka


Ciasto białe: ubić białka na sztywno,dodać cukier i ubić.Wsypać resztę składników i delikatnie wymieszać, na końcu dodać ocet.
Ciasto ciemne: ubić białka, dodać cukier, następnie zółtka. Wymieszać delikatnie z sypkimi składnikami. Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem. Nakładać kupki ciesta białego i ciemnego obok siebie na przemian.Tak aby powstała  szachownica. 
Biszkopt (ciasto ciemne i jasne razem) piec w 180 st. C ok 30- 45 min.(w zależności od piekarnika). Po upieczeniu przekrajamy na 3 części, aby mieć 3 blaty biszkoptowe. Masa serowa: budyń rozpuścić w mleku. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną, dodać zmielony ser i wymieszać. Postawić na ogniu. Gdy zacznie się gotować, wlać budyń i mieszając zagotować (ser ma zgęstnieć). Gorącą masą serową przełożyć biszkopty tak aby łatki się pokrywały tzn. że biszkopt trzeba złożyć tak jak przed rozcięciem, nie odwracając w inne strony.

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są tak...