Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 7, 2016

Biszkopt z masą serową

Kolejny sernik tym razem masa serowa nie jest pieczona a gotowana. Ciasto jest bardzo efektowne i fajnie się prezentuje na talerzu. Przepis wypatrzony na pochodzi z ,, Wielkiej księgi ciast Siostry Anastazji".




Ciasto białe:
15 dag mąki ziemniaczanej
5 dag mąki pszennej
20 dag cukru kryształu
1 łyżka octu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 białek

Ciasto ciemne:
6 jaj 
0,75 szklanki cukru
1,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa serowa:
1 kg sera
0,75 szklanki cukru
6 żółtek
20 dag margaryny
1 budyń śmietankowy
0,5 szklanki mleka

Ciasto białe: ubić białka na sztywno,dodać cukier i ubić.Wsypać resztę składników i delikatnie wymieszać, na końcu dodać ocet.
Ciasto ciemne: ubić białka, dodać cukier, następnie zółtka. Wymieszać delikatnie z sypkimi składnikami. Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem. Nakładać kupki ciesta białego i ciemnego obok siebie na przemian.Tak aby powstała  szachownica. Biszkopt (ciasto ciemne i jasne razem) piec w 180 st. C ok 30- 45 min.(w zależności od pieka…