Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 10, 2016

Szarlotka z dynią

Sezon na dynię w pełni, więc korzystajmy z niego do woli. Dzisiaj mam dla Was wspaniały przepis z , który ucieszy miłośników dyni. Ciasto kruche łączy się idealnie z musem z dyni, gruszek i jabłek a posypane cukrem pudrem smakuje wybornie. 





Ciasto kruche:
300 g mąki krupczatki
150 g masła
50 g cukru
1 żółtko
1 płaska łyżka kwaśnej gęstej śmietany 18%
1/4 łyżeczkiproszku do pieczenia
sól na czubku noża
1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)

Mus:
500 g dyni (oczyszczonej)
300 g gruszek(obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
300 g jabłek (antonówka lub reneta, obranych i pozbawionych gniazd nasiennych)
60 g cukru (lub 100 g cukru i 2 łyżki soku z cytryny)
ewentualnie szczypta cynamonu, zmielonych goździków lub ziela angielskiego

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem i ewentualnie cynamonem dokładnie posiekać z zimnym tłuszczem. Dodać żółtko oraz śmietanę i jak najszybciej zagnieść gładkie ciasto. Kulę zawinąć w folię i włożyć na kilka godzin do lodówki.
Przygotować mus owocowy. Obraną…