Przejdź do głównej zawartości

Posty

Wyświetlanie postów z listopada 15, 2016

Zupa pieczarkowa

U mnie w domu zupy pieczarkowej nie było, a wszystkie jakie były, były gotowane na jedno kopyto. Więc gdy natknęłam się na przepis na tę zupę postanowiłam ugotować. Efekt okazał się rewelacyjny, teraz jest to nasza ulubiona zupa.





wywar rosołowy 
0,5 kg pieczarek
2-3 marchewki
1 korzeń pietruszki
3-4 ziemniaki
1 por- biała część
2 trójkąciki serka topionego śmietankowego
sól
pieprz
ok. 1 szklanka śmietany 
przyprawa w płynie maggi (pominęłam) 
1 łyżka siekanej natki pietruszki
szczypta suszonego tymiankuRosół zagotować. Dodać obraną i pokrojoną marchewkę, ziemniaki oraz korzeń pietruszki. Chwilę gotować. Pieczarki opłukać i mniejsze pokroić na części, a większe zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Części pieczarek podsmażyć na maśle (ok 2-3 łyżkach).Gdy trochę zmiękną a masło lekko odparuje, dodać starte pieczarki. Na koniec dodać pocięty w pół plastry por i tymianek. Całość dusić do miękkości, a następnie dodać do gotującej się zupy. Doprawić solą i pieprzem oraz maggi. Całość zabielić śmietaną i s…