środa, 30 listopada 2016

Surówka z białej kapusty z koperkiem

Lubimy surówki z białej kapusty. Jemy ich naprawdę sporo bo przecież jest pyszna i zdrowa. Przepis na tę surówkę mam od siostry. Zalewy z tej porcji wychodzi naprawdę sporo (proporcja na główkę kapusty :) więc można albo zmniejszyć proporcje lub jej nadmiar przechowywać w szklanej buteleczce w lodówce na następny raz. 






poszatkowana biała kapusta
marchewka
jabłko
por
świeży koperek

Zalewa:
0,5 szklanki octu
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka wody

Wszystkie składniki zalewy zagotować, jak przestygnie dodać 3 łyżki miodu. Kapustę wymieszać ze startą na drobnych oczkach marchewką, obranym i startym na grubych oczkach jabłkiem. Zalać zalewą, wymieszać. Dodać pokrojony w półplasterki por i posiekany koperek i ponownie wymieszać.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...