niedziela, 10 września 2017

Krajanka z kremem

Witajcie. Wiem długo, no dobra bardzo długo mnie tu nie było. Jest na to siedmiomiesięczne usprawiedliwienie w naszym życiu pojawiła się druga córka :) Czasu jest mało ale postaram się co jakiś czas coś tam skrobnąć. A w ten niedzielny poranek polecam pyszne ciasto z cukinią. Cukinia. Wszędzie jej pełno. W ogrodzie, na targu i w sklepach. Moją nadwyżkę próbuję wykorzystać jak się da. Tym razem padło na ciasto gdy natknęłam się w jakiejś gazecie na przepis postanowiłam wypróbować. I tak oto powstało to przepyszne, wilgotne ciasto. Nie pogardzi nim nawet córka, która ostatnio stała się wybredna. Polecam na pyszny podwieczorek.






Ciasto:
35 dag cukinii
25 dag cukru pudru
2 jajka
cukier waniliowy
100 ml mleka
łyżka cynamonu
50 ml oleju
35 dag mąki krupczatki
1 mała torebka proszku do pieczenia

Masa:
15 dag marmolady wiśniowej (u mnie gęsty dżem)
40 dag śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
śmietan-fix (opcjonalnie)


Zetrzeć obraną cukinię. Wymieszać z mlekiem, cukrem, cukrem waniliowym, jajkami, olejem oraz cynamonem. Dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wyrobić. Ciasto równomiernie rozsmarować w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Piec około 45 minut w 160 st. C. Wystudzić. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dosypać cukier, ewentualnie dodać śmietan-fix. Placek przekroić wzdłuż na pół. Spód posmarować marmoladą, a na niej rozsmarować 3/4 śmietanki. Przykryć drugim plackiem. Pokroić na porcje. Każdą udekorować rozetką z pozostałej śmietany.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...