3 szklanki mąki
szklanka mleka
8 dag margaryny
1-2 jajka
3 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
1 kg śliwek
żółtko
Drożdże utrzeć z łyżeczką mąki, cukru i połową ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z pół szklanki cukru. Margarynę stopić i przestudzić. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać mąkę i jajka, wlać resztę mleka i margarynę, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Umyte śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki lub połówki. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Na połowie ułożyć śliwki, posypać resztą cukru. Przykryć pozostałymi krążkami i zlepić. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody. Piec 20-25 minut w temperaturze 190 st. C.
i do tego szklaneczka mleka...yumi!
OdpowiedzUsuń