niedziela, 17 września 2017

Bułeczki drożdżowe ze śliwką

Miło zacząć dzień od złocistej drożdżówki, zwłaszcza że pasują i do kawy i do herbaty, a i z kakao smakują wyśmienicie. Małe bułeczki są takie apetyczne więc gdy mamy śliwki polecam je upiec. Przepis znaleziony kiedyś w ,,Chwili dla Ciebie".




3 szklanki mąki
szklanka mleka
8 dag margaryny
1-2 jajka
3 dag drożdży
3/4 szklanki cukru
1 kg śliwek
żółtko

Drożdże utrzeć z łyżeczką mąki, cukru i połową ciepłego mleka. Odstawić do wyrośnięcia. Jajka zmiksować z pół szklanki cukru. Margarynę stopić i przestudzić. Gdy rozczyn podwoi objętość, dodać mąkę i jajka, wlać resztę mleka i margarynę, wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia. Umyte śliwki wypestkować, pokroić na ćwiartki lub połówki. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Na połowie ułożyć śliwki, posypać resztą cukru. Przykryć pozostałymi krążkami i zlepić. Odstawić do wyrośnięcia. Następnie posmarować żółtkiem roztrzepanym z łyżeczką wody. Piec 20-25 minut w temperaturze 190 st. C.

1 komentarz:

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...