środa, 21 marca 2012

Buchty z sosem jagodowym

Dziś pierwszy dzień wiosny , a za oknem jakoś szaro i ponuro, niebo zasnute chmurami, słońca ani promyka nie widać. Otwierając balkon czuje się powiew świeżego, wiosennego powietrza. Wiosna chociaż ta kalendarzowa wkońcu nadeszła. M am dziś dla Was pyszne buchty które robiłam z połowy podanych składników. Przepis anuli86 z Wielkiego Żarcia.





Ciasto:
1 kg mąki pszennej
2 szklanki mleka
4 jajka
5 łyżek stopionego ostudzonego masła
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
25 sztuk jagód (dałam dużo więcej)
6 dag drożdży

Sos:
1/2 kg jagód mrożonych lub świeżych
200ml.jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
 
 
Do dużej miski wlewamy mleko,dodajemy połowę mąki,drożdże,sól i cukier.Mieszamy trzepaczką i odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypujemy resztę mąki w środku zrobimy zagłębienie wbijamy jajka,wlewamy roztopione i ostudzone masło i rozczyn.Całość wyrabiamy na jednolitą masę ,która powinna odklejać się od rąk i stolnicy. Ciasto wrzucamy do miski i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość. Jak wyrośnie dzielimy je na części.Na każdą część nakładamy po kilka jagód i sklejamy formując okrągłe kluski.Układamy na posypanej mąką stolnicy,odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnie kluski układamy w naczyniu do gotowania na parze ( u mnie elektryczne) i gotujemy na parze ok.20-25 min.,aż podwoją swą objętość i będą puszyste. W między czasie składniki sosu miksujemy w blenderze.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...