poniedziałek, 10 czerwca 2013

Pulpety w sosie z pomidorów i mozzarelli

Zwyczajne pulpety ale z jaką odmianą w postaci mozzarelli. Danie jest banalnie proste i wyjdzie wspaniale nawet początkującym. Miłe zaskoczenie po zwykłych kotletach ,a wystarczy dodać kilka prostych składników i odmienimy całe danie. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" nr. 11\ 2010.



1 cebula
1 ząbek czosnku
500 g mielonego mięsa z indyka (u mnie wieprzowe)
50 g gęstej  kwaśnej śmietany
1 łyżka keczupu
jajko
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
3 łyżki oliwy
2 łyżki koncentratu pomidorowego
 1 puszka (850 g) pomidorów bez skórki
125 g mozzarelli


Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Mięso wymieszać ze śmietaną, keczupem, jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować małe pulpeciki. Smażyć ok. 5 minut na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy ze wszystkich stron. Wyjąć. Na reszcie oliwy dusić ok. 5 minut cebulę i czosnek. wymieszać z koncentratem i pomidorami. Włożyć pulpety. Gotować pod przykryciem ok. 10 minut na małym ogniu. Sos doprawić solą i pieprzem. Mozzarellę pokroić w kawałki i roztopić w sosie.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...