Lubimy surówki z białej kapusty. Jemy ich naprawdę sporo bo przecież jest pyszna i zdrowa. Przepis na tę surówkę mam od siostry. Zalewy z tej porcji wychodzi naprawdę sporo (proporcja na główkę kapusty :) więc można albo zmniejszyć proporcje lub jej nadmiar przechowywać w szklanej buteleczce w lodówce na następny raz.
poszatkowana biała kapusta
marchewka
jabłko
por
świeży koperek
Zalewa:
0,5 szklanki octu
3 łyżki soli
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
1 szklanka wody
Wszystkie składniki zalewy zagotować, jak przestygnie dodać 3 łyżki miodu. Kapustę wymieszać ze startą na drobnych oczkach marchewką, obranym i startym na grubych oczkach jabłkiem. Zalać zalewą, wymieszać. Dodać pokrojony w półplasterki por i posiekany koperek i ponownie wymieszać.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...