niedziela, 1 lutego 2015

Serowe pączki

Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek więc musimy zjeść coś tłustego. Padło na pączusie serowe, bardzo łatwe w przygotowaniu i bardzo pyszne. Moja córeczka się nimi zajadała i na pewno zrobię je jeszcze nie raz. Przepis z WŻ.



1/2 kg twarogu mielonego
1/2 kg mąki pszennej
3 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki cukru pudru
szczypta soli
łyżka śmietany 18%
olej


Wszystkie składniki (oprócz oleju) zmieszać i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na grubość 1 cm. Można wycinać dowolne kształty pączków (ja formowałam pączusie w dłoniach). Rozgrzać dużą porcję oleju i wkładać ciasto, smażyć na złoty kolor po obydwu stronach, osączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...