wtorek, 3 kwietnia 2012

Sałatka z rzodkiewką, rzeżuchą i pstrągiem

Idzie wiosna więc cóż jakaś lekka sałatka by się przydała. Witaminy zawsze mile widziane a do tego rybka z kwasami omega-3 i koniecznie sos winegret. Zastrzyk energii na dobry dzień. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" 2/ 2012.




320 g wędzonego pstrąga bez skóry
2 opakowania mieszanych sałat
2 pęczki rzodkiewki
garść rzeżuchy

Winegret:
szczypior z 1 dymki
1-2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 obrany ząbek czosnku
2 łyżeczki musztardy Dijon ( u mnie sarepska )
1 łyżka octu winnego
100 ml oliwy z oliwek
sól
pieprz


Winegret" szczypior opłukać, osuszyć i drobno pokroić. Cukier rozpuścić w soku z cytryny. Czosnek wycisnąć przez praskę, dodać musztardę i ocet, dokładnie wymieszać. Stopniowo wlewać oliwę i mieszać, aż powstanie gładki sos. Doprawić solą i pieprzem, dodać szczypior, wstawić do lodówki. Z pstrąga usunąć wszystkie ości. W dużej misce wymieszać liście sałaty. Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki, wymieszać z sałatą. Sałatę wyłożyć na talerze, na każdej porcji rozłożyć kawałki ryby, posypać rzeżuchą i polać sosem winegret.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...