Mniszek nazywany jest też dmuchawcem, mleczem. To pięknie kwitnące ziele ma wiele nazw i wiele zastosowań. Ja postanowiłam zamknąć jego smak w słoiku w postaci syropu. Świetny do herbaty jak i do chleba, ładnie zapakowany można ofiarować komuś w prezencie. Przepis znaleziony w ,,Sól i pieprz".
3 garście kwiatów mniszka (u mnie 4 )
1 kg cukru
sok z 1 cytryny
750 ml wody
Kwiaty rozłożyć na białej ściereczce i poczekać, aż różne żyjątka opuszczą kwiaty. Następnie zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i natychmiast zdjąć z ognia. Odstawić na całą noc. Następnego dnia durszlak wyłożyć bawełnianą ściereczką, ustawić na garnku, przecedzić wywar z kwiatkami. Do płynu zebranego w garnku dodać cukier i sok z cytryny, gotować na małym ogniu około 15 minut, mieszając, aż cukier się rozpuści. potem gotować bez przykrycia na bardzo małym ogniu jeszcze 15 minut ( syrop powinien mieć płynną konsystencję, nie może być za rzadki, ani też zbyt gęsty). Syrop wlać do przygotowanych wcześniej słoików i zakręcić.
Subskrybuj:
Posty (Atom)
Placki dyniowe
Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe puree z dyni. U mnie podane z konfi...
-
Bardzo proste i szybkie ciasto z dodatkiem miodu, wprost idealne do herbaty z cytryną. Takie zwyczajne ciasto można przygotować w kilkadzies...
-
Kolejna babka tym razem z octem, tak też się zdziwiłam jak zobaczyłam w składzie ocet. Bebeczka okazała się pyszna ze szklaneczką mleka lub ...
-
To ciasto to smak dzieciństwa. W domu nigdy go nie piekliśmy ale dokładnie pamiętam ten smak ciasta jedzonego u koleżanki. Niby nic niezwykł...