piątek, 20 lipca 2012

Jagodowe crumble

Owoce zapieczone pod chrupiącą kruszonką to jest coś co naprawdę lubię. Jagodowe crumble robiłam pierwszy raz ale smakuje znakomicie i pewnie co roku będzie wracało na mój stół. Godne wypróbowania póki są jeszcze jagody. Przepis z ,,Soli i Pieprzu" z numeru 8/11.







400 g jagód
100 g mielonych migdałów
150 g mąki tortowej
150 g brązowego cukru
szczypta cynamonu
100 g masła

Jagody umyć i osuszyć. Włożyć do 4 porcelanowych foremek ( u mnie forma na tartę ). Migdały uprażyć na złoto. Wystudzić i oprószyć jagody. Mąkę wymieszać z cukrem,cynamonem oraz miękkim masłem i zagnieść kruszonkę. Posypać jagody. Piec 20 minut w 180 st. C.






Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...