poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Sałatka z zielonych pomidorów

Jeżeli tak jak ja macie za dużo pomidorów to polecam wykorzystać te jeszcze zielone do sałatki. Jest naprawdę dobra.




1 kg ogórków
1 kg zielonych pomidorów
1 kg kapusty białej
0,5 kg cebuli
0,5 kg marchewki
łyżka soli

Zalewa:
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
0,5 l wody
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz ziarnisty

Umyte ogórki, pomidory i marchewkę pokroić w plastry, cebulę w pół krążki a kapustę poszatkować. Posolić, odstawić na 2 godziny, aż puszczą sok. W dużym garnku zagotować wodę z octem i cukrem. Dodać ziele angielskie, listek laurowy i pieprz. Gdy warzywa puszczą sok przełożyć je do zalewy i zagotować. Gorące włożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...