środa, 16 maja 2012

Miodowe ciasto z rabarbarem

To ciasto zawiera wszystko to co lubię. Jest w nim miód, który uwielbiam, rabarbar, który lubię za jego kwaskowaty smak, orzechy, które mogłabym jeść bez końca i cynamon, którego nigdy nie jest za wiele. A jeśli to wszystko znajdziemy w jednym cieście to musi być pyszne. Przepis Wendy Hobson ,, 1000 klasycznych ciast i ciasteczek".




Ciasto:
250 g jasnego, płynnego miodu
120 ml oleju
1 jajko, delikatnie roztrzepane
1 łyżka sody oczyszczonej
150 ml jogurtu naturalnego
5 łyżek wody
3 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki soli
350 g rabarbaru, drobno posiekanego
1 łyżeczka aromatu waniliowego
50 g posiekanych mieszanych orzechów ( u mnie włoskie i laskowe)

Polewa:
75g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
15 g roztopionego masła lub margaryny

Mieszamy miód z olejem, a potem dodajemy jajko. Łączymy sodę z jogurtem i wodą. Mieszamy mąkę z solą i dodajemy do miodowej masy na przemian z jogurtem. Dodajemy rabarbar, aromat waniliowy i posiekane orzechy. Mieszamy. Nakładamy ciasto do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wymiarach 30/25 cm. Mieszamy wszystkie składniki polewy i skrapiamy ciasto. Pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 st. C, aż będzie sprężyste w dotyku i rumiane z wierzchu. Zostawiamy ciasto w formie na 10 minut, po czym wykładamy na kratkę kuchenną.

Placki dyniowe

Moje ulubione placuszki dyniowe. Idealne na śniadanie, szybkie w przygotowaniu jeżeli już mamy gotowe  puree z dyni.  U mnie podane z  konfi...